onsdag 31 mars 2010

Svar på frågorna till boksamtal 3

1. Det är väldigt tydligt i boken att staden det utspelar sig i är Umeå, men även Stockholm (eftersom han åkte till Jessica för ett "mini-break"). Men de vanligaste platserna var i skolan, hemma hos Gustav, caféet (där han fika med Eva) och hemma hos Elin.

2. Jag känner inte ett direkt meddelande från denna boken, men det känns lite som om hon försöker meddela att; nästa dag är aldrig som den förra. Men det är lite svårt att tro det eftersom det som hände i boken kändes och var lite overkligt. Jag tror att författaren ville försöka skriva om en gymnasie killes liv, men att den skulle vara spännande genom att där skulle vara en massa drama, men hon misslyckades.

3. Gustavs vardagsliv var för det mesta likt min egen. Något av dramat som hände var något likt det jag har gått igenom, så det var vissa saker av det som hände som jag kunde relatera till.

4. Jag tycker att första intrycket av en bok är väldigt viktigt, och jag gillade omslaget mycket, tills jag började läsa boken! Så som jag uppfattade det så skulle den "Lilla chocken" vara stor, så man blev spänd över att läsa den, och utseendet fick en till att tro att den var jätte romantisk! Men det var tvärtom, det blev ingen chock alls från boken eller från Gustav, och det var inte så mycket kärlek som man hade trott! Så jag tycker att antingen innehållet eller utsidan borde har anpassats till vartandra!

5. I slutet skulle det nog föreställa en "Happily ever after"-typ av slut. Men jag tycker att hon skulle ha skrivit lite mer om hur det sedan hade gått för Elin och Gustav, om Gustav (eller Jack) träffade Eva igen, med andra ord, lite mer om vad som hände i framtiden för Gustav. Själv hade jag skrivit mer om vad som hände sedan, men också så att man ändå själv kunde tolka lite av det som skulle hända, och det skulle inte vara för tydlig med var som skulle hända.

söndag 28 mars 2010

Svaren på frågorna till sista samtalet

1. Berättelsen utspelar sig till största delen i Umeå, men också lite i Stockholm (dit Gustav flyr efter att ha sett Jack och Eva tillsammans). När jag läste boken tänkte jag nästan inte alls på miljöerna. Visst skapar man en bild i huvudet av hur platserna ser ut, men i den här boken är det inte tack vare beskrivningarna, då författaren inte direkt har lagt ner någon större möda på målande miljöbeskrivningar (eller karaktärsbeskrivningar för den delen). Tvärtom kan jag inte komma ihåg en enda beskrivning av berättelsens miljöer. Så nej, bokens miljö var inget spännande.

2. Jag tror inte författaren ville framföra något speciellt budskap med boken. Det skulle i så fall möjligtvis vara att allting löser sig om man bara försöker, men det känns lite långsökt, så jag tror helt enkelt hon ville skildra ett svenskt tonårsliv.

3. Mycket i boken är ju vardagshändelser, saker man gör varje dag. Men de ovanligare, mer svårförglömliga händelserna i boken har jag nog aldrig varit med om. Min mamma har inte dött i cancer, jag har aldrig varit kär i min lärare, och jag har aldrig rymt hemifrån.

4. Jag tycker inte "En liten chock" är en passande titel, chocken uteblev liksom. Att han stack till Stockholm bara sådär var väl en liten chock, men titeln gör nästan att man förväntar sig något världsomvälvande. I och för sig står det ju "En liten chock", men det hade omvänd effekt för mig här, så jag förväntade mig en enorm vändpunkt eller ett revolutionerande avslöjande. Omslaget tycker jag inte heller känns helt rätt till boken. Det inger en för romantisk känsla.

5. Alltså, den här boken var inte tillräckligt intressant för att få mig att tänka på sådant. Men att döma av sista kapitlet så lever alla lyckliga i alla sina dagar (nej, kanske inte). Mitt sista kapitel skulle i varje fall sluta på ett betydligt mer chockartat sätt, för att rättfärdiga titeln. Om inte skulle jag åtminstone ändra titeln. Och om jag skrev sista kapitlet skulle det också vara fullt av beskrivningar, för att kontrastera mot resten av boken och visa hur författaren failade på det området.

tisdag 23 mars 2010

boksamtal 2

1. Jag tycker att det är Gustav som berättar historien eftersom att författaren knappt visar vem hon tycker om eller inte bland dem olika karaktärerna. Gustav visar tydligt i boken där han beskriver hur personerna är och om han gillar dem eller inte.

2. Jag tycker att eva är mest intressant för att det verkar som om att hon har två olika sidor. Ena stunden är hon snäll mot gustav och i andra kan hon ignorera honom helt. Som när han kommer försent då ignorerar hon honom.

3. Jack vill vara en bra pappa men han är ute och dricker väldigt mycket, kommer hem sent på kvällarna eller morgarna och ibland kommer han hem med tjejer. Han stöttar gustav och vill hjälpa honom men då måste han ändra på sin livstil för just nu är han ingen bra förebild.

4. Ja det påverkar hur hon skriver för att hon kanske har gått igenom samma sak när hon gick på gymnasiet eller så vet hon hur gymnasie elever tycker och tänker.

Boksamtal 2

1. jag tror de författaren och gustav som berättar historien. när gustav berättar märker man vad han tycker eller inte tycker om prsonen. Men när de författaren så märker man inte.


2. jag tyckte Eva va den mest intressanta personen i boken för hon hade tussen olika perspektiv om en person för den ena stunden kan hon vara en ängel men för den andra är hon kanske hat full.


3. Han är inte en helt bra pappa men han försöker vara de men det går inte så bra för att han tänkker för mycket på sig själv. Han är också ganska ofta sent på kvällarna och super. däremot brukar han komma hem med olika kvinnor som han har stöt på tex baren.

4. ja de klart att de kan påverka, allt kan påverka en. menhon har en ganska bra blick hur de är på gymnasiet eftersom hon har också gått i gymnsiet så hon vet hur de tycker och tänker.

Boksamtal 3


Inför tredje och sista boksamtalet tisdagen den 6 april kl. 8.10 – 9.00 ska alla ha läst sidorna 174 -272. Har Du inte läst ALLA sidor får Du inte delta på boksamtalet. Senast torsdagen den 1 april kl. 8.00 ska alla ha svarat på de fem frågorna nedan. Detta är visserligen på ditt lov, men du kommer ha gott om tid innan lovet att svara på frågorna. Har Du inte gjort det får du inte vara med på boksamtalet. Rubrikerna för dina fem inlägg ska vara frågan och kom ihåg att lägga dit ”etiketten” i form av ditt namn.


1. Var utspelar sig berättelsen? Tänkte du överhuvudtaget på platsen medan du läste? Var bokens miljö spännande eller intressant i sig?

2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?

3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?

4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?

5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?



På boksamtalet ska du vara beredd på att läsa upp dina bloggsvar. Du ska även ha valt ut en episod, som du tycker är extra intressant. Du ska vara beredd att ge smakprov ur texten.

Boksamtal 1

boksamtal 1
1. gustavs intressen är att läsa böcker och att skriva. Gustavs förväntningar när han började gymnasiet var att hitta en flickvän, Nya kompisar och en ny personlighet

2. eva verkade mer som en vän än en lärare. Sättet hon pratade med hon på, pratar inte en lärare med sin elev. eva och gusav hade svårt att prata med varandra så det var nervöst första gången dem möttes.

3.han började bry sig om att komma i tid på hennes lektioner, han började snygga till sig, fixa sitt hår och ta på sig lite finare kläder.

4. Gustav var väldigt nervös när han var på mötet eftersom han inte fick fram ett enda ord. jag tror att gustav såg det som en kul sak eftersom han ändå skulle ta studenten några månader senare.

boksamtal 1

boksamtal 1
1. Hans intresse är att skriva och läsa, hans förväntningar är hitta en flickvän, nya kompisar och ny personlighet.
2. De pratade mer som vänner än en "lärare" till sin elev. hon var också ganska upprörd när han talade med gustav.
3. han börja bli utsende fixerad efter att han har lärt känna Eva. Han börjar visa sig smart framför henne. han var imot att komma försent till hennes lektioner.
4.gustav var ganska nervös i början men han tänkte som att de var en lek som man inte förlora något på men han pratade inte så eller inte alls nästan så han blev sänkt.

måndag 22 mars 2010

Svaren inför andra boksamtalet

Vem är det som berättar historien? Vad tycker berättaren om personerna som hon/han berättar om? Tycker berättaren om det som händer och det personerna gör eller inte? Vad tycker du?
Jag tror att det är Gustav och författaren som berättar historian. Ibland ser man en översikt över hela berättelsen och ibland ser man det från Gustavs perspektiv. Ibland kan man se det hur Gustav tycker till om alla och ibland är boken mer ”neutral” där författaren bara berättar själva historian men ingenting speciellt händer. Men om det handlar om känslor eller något liknande så brukar man oftast se det från Gustavs håll, hur han tycker, tänker och känner inför just det speciella sammanhanget.

Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
Jag blev mest intresserad utav Elin. Hon verkar mystisk på ett sätt och jag hade gärna velat veta mer vad hon tänker och vad hon känner. Man märker tydligt att hon inte har samma känslor för Johan och att det är någonting hon vill göra för att ändra sitt liv. Men vad man inte riktigt utan man måste mer utgå efter egna slutsatser. Hade velat veta mer vad hon tänkte och vad hon kände. Hade varit kul om man kunde fått följa henne mer.

Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
Han verkar vara väldigt osäker i sig själv. Han vet inte riktigt hur han ska bete sig och göra för att det ska gå bra för honom och Gustav. Innerst inne vill han att det ska bli så bra som möjligt men han får aldrig riktigt chansen att visa det för att Gustav stänger av helt när han försöker komma ”nära”. Jag tror det har mycket att göra med att Jack inte var där under Gustavs uppväxt därav hans osäkra beteende. Han vill ta vara på tiden de har tillsammans nu och vågar inte göra fel, han vill inte såra Gustav med meningen och det gör de svårt för Jack.

Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
Självklart gör det de. Jag tror att författaren kan relatera sig till mycket av det som hon ser i sitt verkliga liv som lärare och det som utspelar sig i boken. Att hon ser mer än vad man tror och egna upplevelser, hon kanske själv var ung. Det finns ju alltid en speciell baktanke till varför man skriver just den boken man skriver.