tisdag 25 maj 2010

Nu är det dags att utvärdera!

Gå in på utv5

För att logga in ange:

Användarnamn: ditt personnummer (ex.930101-1010)

Lösenord: De två första bokstäverna i ditt för- och efternamn (pesv om du heter Per Svensson)

Om du får problem med din inloggning kontaktar du genast Karin

Du ska utvärdera kursen
Bok-Film-Blogg En liten chock

Har du inte varit med på filmdelen, så hoppar du bara över de frågor som handlar om film.

tisdag 4 maj 2010

Här finns några av de exempel som vi visade för er under introduktionspasset för filmuppgiften:

Lev Kuleshov, som 1919 var med och etablerade världens första filmskola i dåvarande Sovjetunionen, är bl.a. känd för en rad experiment som visade vikten av montage...





Alltså, att en identisk bild/tagning kan tolkas helt olika när den placeras i olika sammanhang. Här är det exakt samma ansikte som först visar hunger, sedan sorg, och sedan något helt annat...

I nästa filmexempel bjuder filmregissören Alfred Hitchcock på ytterligare ett exempel på den s.k. "Kuleshov-effekten":





"Söt, gammal farbror..." eller "Snuskgubbe"?!

Kuleshov gjorde sina experiment innan ljudfilmen uppfanns... De tre filmexempel som följer visar hur även en del annat, bl.a. musik, ljudeffekter och berättarröst - tillsammans med lite selektiv klippning - kan påverka hur vi upplever och tolkar bilderna vi ser.













Man skulle kunna plugga till vadsomhelst med hjälp av YouTube... Här förklarar man hur den s.k "180-graders regeln" fungerar:



måndag 3 maj 2010

Lite filmteknik

Här kommer lite snabba bitar som kan vara bra att titta igenom inför filmarbetet. Det är lite om kamera- och redigeringsarbete. Det kan vara bra att tänka på hur man vill att det ska se ut efter redigeringen redan innan man filmar. Om det är specifika övergångar man vill ha, kan man vara tvungen att filma på ett särskilt sätt. Glöm inte bort att fråga om ni undrar över något.

onsdag 28 april 2010

Green screen

Här följer ett exempel på hur en Green screen kan användas. Om någon nu vill arbeta med den här tekniken är det själklart lämpligt att använda stativ. Däremot behöver man inte ha en grön skärm. Det fungerar med vilken färg som helst. Lättast är det om man använder en färg som inte finns i den övriga bilden för att spara tid i arbetet efteråt. Det går dock att fixa det även om man t ex har en grön tröja mot en grön skärm, men då måste man jobba med något som kallas masker i efterbehandlingen.

Green screen handlar om att man utesluter den gröna färgen från filmen och gör de områden som är gröna i filmen genomskinliga. När man sedan redigerar filmen placerar man filmen över en annan film eller stillbild som då syns igenom de genomskinliga bitarna.




Ett problem till som dyker upp när man kameran rör sig är att bilden man vill placera i det gröna fältet inte följer med i rörelsen. Då måste man skapa en motion path i filmen, vilket innebär att man skapar punkter i filmklippet som berättar var den nya bilden ska befinna sig. Bilden på vatten, strand och en del av en båt som syns i klippet är hjälpligt upphängd utifrån 7 olika punkter och resultatet blir därefter. Ska man arbeta med den här tekniken är det ett tips att planera ordentligt innan. Se till att det finns mycket ljus, använd helst stativ. Ska du använda någon form av kamerarörelse - se till att det finns bra fasta punkter som hela tiden syns i bilden. Behöver du bara en punkt sparar du mycket tid efteråt. Bra exempel på fästpunkter är tavlor med mörka ramar mot ljusa väggar. Lyktstolpar eller trädstammar utomhus. Det ska vara objekt som inte rör sig. Omvänt kan tekniken användas om man vill att ett textobjekt ska följa en bil eller person som rör sig.

Johanna Lindbäck på Malmö latinskola








Lindbäck kom för att träffa de elever som i samarbete med bibliotekarier och pedagogiska centralen läser, bloggar och filmar hennes roman En liten chock. Hon berättade om sitt författarskap, hur det började som en dröm redan i småbarnsåren och hur den första romanen kom till i regniga Bergen.

Många frågor handlade om karaktärerna om hur hon tänkte när hon skapade dem och varför de agerar som de gör i romanerna. Många undrade också om hon själv är någon av huvudpersonerna.— Nej jag är inte med i mina böcker. Men det är klart att allt man är med om och alla man träffar ger intryck som jag tar med delar av, förklarade Johanna Lindbäck.
Hon fick också milt kritiska frågor om det mycket flickaktiga bokomslaget. Det förklarade Lindbäck med att det är helt upp till förlaget och dess illustratörer att skapa omslagen. I just det här fallet ville förlaget vända sig till tjejer som läst en annan ungdomsroman med ett liknande omslag i en liknande rödrosa färg.



Flera elever undrade om hon inte kunde hon gjort lite mer miljö- och personbeskrivningar. Men sådana är oftast bara ointressanta, enligt Lindbäck.— Jag tycker själv det är tråkigt med miljöbeskrivningar. De brukar jag skumma igenom när jag själv läser så när jag skrev den här romanen hoppade jag helt enkelt över det.Efter mötena med latinskolans elever skyndade Lindbäck vidare till eleverna på Pauli.— Det är intressant för mig att möta mina läsare. De ställer frågor som varken jag eller förlaget riktigt tänkt på.
Den inställda flygtrafiken på grund av det isländska vulkanutbrottet hotade besöket men Johanna Lindbäck lyckades få tag i en av de sista tågbiljetterna och la lite längre tid på Malmöbesöket.— Hade inte eleverna varit så engagerade och jobbat så mycket med boken och bloggat hade jag nog inte gjort mig så mycket besvär för att komma ner.


Text och bild: Katarina Berg




torsdag 15 april 2010

Frågor Från Johanna

5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?
Ja jag tror faktiskt det. Man blir en helt ny människa och man ser på saker från ett helt annat perspektiv. Du har börjat i en ny skola, du har nya lärare och träffar nytt folk som du ska vara med i tre år framöver. Men sen så tror jag att det blir vad man gör det till. Väljer du att förändras så kommer du det, men om du nu vill vara så som du alltid varit så kanske du blir så. Alla har en egen vilja och man ska följa sin egen för att kunna komma någonstans. Jag tror att hans tre år på gymnasiet hade mer blivit som han tänkt sig ifall han hade gjort någonting åt saken. Men Gustav förväntade sig nog mer att allting skulle komma automatiskt.

6. Om Gustav inte klantat sig så med Elin, tror ni de hade blivit tillsammans då?
Ja det tror jag faktiskt. Båda ville ju och det verkade som om de fortfarande har kontakt.

7. Hur tolkar ni slutet? Är det ett bra slut för Gustav? Vad händer med honom och Elin tex?
Jag tycker slutet var ett helt okej slut faktist förutom att man inte fick veta vad som hände mellan Gustav och Elin. Hade varit kul och veta det också. Men annars tyckte jag att det var bra. Man fick reda på vad som hände mellan alla personer till slut förutom Elin då, och han verkade vara glad.

8. Hur ska man förstå Evas beteende? Vad ville hon med Gustav egentligen?
Det var lite svårt att kunna sätta ett finger på Evas beteende lite då och då. Man fick aldrig en riktig uppfattning om vad det var hon egentligen ville. Jag tror ändå till en viss del att hon ville träffa Gustav och att hon såg någonting i honom men att det var åldersskillnaden och faktumet av att han är en av hennes elev för tillfället som hon störde sig lite på.

onsdag 14 april 2010

Frågor från Johanna

1. Jag litar nog på det Gustav tycker och tänker, förutom en sak. Jag är inte så säker på att många uppfattar honom som så töntig som han tror. Ofta förväntar man sig att folk ska tycka värre om en än vad de verkligen gör.
Jag tyckte inte det fanns så mycket handling i boken, men det lilla som fanns hade nog blivit alldeles för uppenbart om man fick fler perspektiv än Gustavs.

2. Jag skulle kalla det en ungdomsbok, ingen tjejbok (vad nu det är). Jag tror inte tjejer gillar boken mer än killar gör, men omslaget får en lätt att tro att boken riktar sig till tjejer. Fast å andra sidan kanske tjejer läser mer ungdomsböcker än killar gör, men det kan ju bero på att tjejer nog läser mer över huvud taget.

3. Om bara huvudpersonen byter kön hade det ju blivit lite skillnad, men det hade fortfarande funkat, förutsatt att man inte har något emot lesbisk kärlek.

4. Utseendet är ganska viktigt för första intrycket, men därefter är insidan klart viktigare. Men i böcker föredrar jag när det finns lite mer ingående beskrivningar av personerna än vad som finns i den här boken.

5. Nej. Om man vill förändra sig måste man anstränga sig, men inte ens då tror jag man kan förändras så mycket som Gustav ville. Men det är nog inte ovanligt att folk har orealistiskt höga förväntningar inför gymnasiet.

6. Kanske. Elin hade ju redan Johan, fast hon verkade inte så jätteintresserad av honom längre. Men jag tyckte hon blev överdrivet upprörd för det Gustav sa.

7. Det slutar bra mellan honom och Jack, och han är fortfarande vän med Elin. Det blev ju inget med Eva, men hon slutade åtminstone träffa Jack. Så jag tycker slutet var rätt bra för Gustav. Jag trodde att Gustav och Elin skulle bli ihop, men det kanske kommer senare, efter bokens slut.

8. Det förstod jag inte riktigt. Jag hade velat veta mer om hur Eva tänkte. Hon kanske bara var osäker på sin nya roll som lärare, och råkade bli lite för vänskaplig med Gustav.

Frågor från Johanna

2. Jag tycker att det är svårt att definjera vad just en tjejbok och en killbok är (om det nu riktigt finns). Men jag kan hålla med om att omslaget på boken är för "flickigt" för dess innehåll. Historien handlar ju om en kille, så jag tycker att man skulle kunna haft en naturell bild som både tjejer och killar hade gillat, som t.ex. en bild av något som har något med boken att göra.

3. Jag tror faktiskt att boken hade funkat bättre om Gustav hade varit en tjej, eftersom då hade du nog haft enklare att relatera till personen. Sen tycker jag också att sättet han tänkte i vissa fall hade funkat bättre för en tjej än till en kille.

5. Det kan vara realistiskt om man själv anstränger sig för att få den förändringen, men eftersom att han inte gjorde något speciellt för det och väntade på att förändringen skulle bli serverad på ett silverfat, så var det inte realistiskt på så sätt.

7. När man läser det så känns det som ett lyckligt slut, men ett slut som även får en till att vilja veta mer, som t.ex:
- Vad hände mellan Gustav och Elin efteråt?
- Vad hände mellan Jack och Eva efteråt? Träffades Gustav och Eva igen?
Men det låter ändå som ett bra slut för Gustav, även om det inte var det man hade förväntat sig.

Frågor till Johanna

1. Ville du meddela något speciellt med boken? I så fall, vad?

2. Från vem eller vad fick du inspirationen från?

3. Uppstod mycket problem med boken då den skulle bli publicerad?

tisdag 13 april 2010

Frågor till Johanna

1. Ville du framföra något speciellt med boken?

2. Vad fick dig att vilja skriva boken?

3. Vad är dina inspirationskällor?

Frågor till Johanna.

1. Om inte du hade varit författare vad hade du tänkt dig att jobba med?
2. Vilken sorts böcker gillar du mest?
3. Vem var din bästa författare när du var liten innan du började skriva böcker själv?

Frågor till Johanna

1. Vad fick dig att vilja skriva den här typ av bok?
2. Var hämtar du din inspiration?
3. Känner du igen dig i någon av karaktärerna?

Frågor till Johanna Lindbäck

1, Hur länge har du hållt på med skrivandet?
2,Hur fick du iden om att barja skriva?
3,Hur lång tid tar det att skriva en bok?

Frågor till Johanna

1. hur lång tid tog det att skriva boken?
2. tänker du på att skriva fler böcker i framtiden?
3. skulle du vilja göra en film av boken?

Svar inför sista boksamtalet

1. Var utspelar sig berättelsen? Tänkte du överhuvudtaget på platsen medan du läste? Var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
Boken utspelar sig i Umeå, nej platsen spelade inte så stor roll för det var inte de boken handlade om enligt mig. Behövdes endast miljöbeskrivningar när det kanske var i en speciell stämning men annars inte.

2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?
Hon kanske ville ge en inblick om hur det är att leva som en helt vanlig tonåring med problem som vissa kanske kämpar med dagligen. Hon tar upp tydliga exempel i boken på hur det kan se ut i en tonårings tänkande.

3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
Nej

4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
Man dömer böcker efter deras omslag och det var rätt svårt att sätta ett finger på bokens omslag då de inte gav en inblick på vad den kunde ha handlat om. Då måste man utgå efter artikeln, I och med att artikeln heter en liten chock så får man höga förväntningar på själva innehållet utav boken.

5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?
Det sista kapitlet kanske borde ha ett lyckligt slut. Vad som hände med Gustav några år efter, blev han någon gång tillsammans med Elin? Eller hittade han en ny? Om relationen till hans pappa hade förbättrats och vad han utbilda sig som. Han kanske stannade kvar i USA eller om han är tillbaka i Sverige.

Frågor från Johanna

2. Omslaget. Jag får jämt kommentarer från skolbibliotekarier och lärare att det är dumt att det är så rött och tjejigt trots att det är en kille som huvudperson, men inga killar kommer spontant att plocka upp den här boken (om de inte blir tvingade av sina lärare!). Är det en tjejbok? Varför, varför inte?

När man väl läst boken tycker jag varken det är en tjej-eller killbok, men jag tror inte att någon kille skulle slumpmässigt välja att läsa boken om han fick syn på den i biblioteket med tanke på hur omslaget ser ut.

4. Är det viktigt hur folk ser ut? Varför?Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.

Jag tycker att det är viktigt att man beskriver lite hur personerna ser ut för då får man en klarare bild och man kan föreställa sig berättelsen framför sig. Men man ska inte heller beskriva dem för mycket, det är bättre att man själv fantiserar sig fram lite. Om man inte beskriver hur de ser ut tycker jag att det blir ganska rörigt i boken och man förstår inte riktigt hur ex. Gustav kan se ut som.

5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?

Ja det är realistiskt, eftersom det är många som har olika förväntningar inför gymnasiet tex. vissa personer vill förändra sin personlighet (vilket var en av Gustavs förväntningar) och utseendemässigt.

6.Om Gustav inte klantat sig så med Elin, tror ni de hade blivit tillsammans då?

Nej, jag tror inte de hade blivit tillsammans eftersom Elin har en pojkvän och Gustav är inte intresserad av att ha en relation( har är mer ute efter att ha sex). Jag tror även inte att Elin skulle göra slut med sin pojkvän för Gustavs skull.

Frågor till Johanna

1. Hur fick du iden att skriva ''En liten chock''?

2. När visste du att du skulle bli författare?

3. Hur kommer det sig att du valde att boken skulle heta ''En liten chock''?

tisdag 6 april 2010

Författarbesök

Nu har ni läst hela boken En liten chock. Måndagen den 19 april kommer ni att få träffa författaren Johanna Lindbäck. Inför besöket ska ni ha läst hennes andra bok Min typ brorsa. Senast torsdagen den 15 april ska ALLA ha formulerat 3 frågor var som ni vill ställa till författaren. Frågorna ska ni skriva in på bloggen senast torsdagen den 15 april klockan 16.00. Har du inte gjort det får du inte vara med på författarbesöket. Rubriken för ditt inlägg ska vara Frågor till Johanna och kom ihåg att lägga dit ”etiketten” i form av ditt namn.

Johanna har ställt några frågor till er som hon vill att ni ska svara på. Ni ska ha svarat på minst 4 av hennes 8 frågor senast torsdagen den 15 april klockan 16.00. Helst ska ni svara på alla såklart. Rubriken för inlägget ska vara Frågor från Johanna och kom ihåg att lägga dit ”etiketten” i form av ditt namn.


1. Känns Gustav som en trovärdig berättare? Dvs, litar man på vad han tycker och tänker, och hur han tror att de andra uppfattar honom?
Några av er tyckte det blev enformigt att man bara fick hans synvinkel hela tiden, men hade det varit möjligt för historien om man även fått Jacks, Evas eller Elins? Hade inte historien blivit alldeles för tydlig då, inte så många chockar?

2. Omslaget. Jag får jämt kommentarer från skolbibliotekarier och lärare att det är dumt att det är så rött och tjejigt trots att det är en kille som huvudperson, men inga killar kommer spontant att plocka upp den här boken (om de inte blir tvingade av sina lärare!). Är det en tjejbok? Varför, varför inte?

3. Hade den här historien funkat om Gustav varit en tjej? Om nej, vad hade inte funkat?
När jag började skriva den hade jag nämligen aldrig skrivit om en kille som huvudperson förut, visste inte hur det skulle gå. Det var lite osäkert för mig i början.

4. Är det viktigt hur folk ser ut? Varför?
Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.

5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?

6. Om Gustav inte klantat sig så med Elin, tror ni de hade blivit tillsammans då?

7. Hur tolkar ni slutet? Är det ett bra slut för Gustav? Vad händer med honom och Elin tex?

8. Hur ska man förstå Evas beteende? Vad ville hon med Gustav egentligen?

onsdag 31 mars 2010

Svar på frågorna till boksamtal 3

1. Det är väldigt tydligt i boken att staden det utspelar sig i är Umeå, men även Stockholm (eftersom han åkte till Jessica för ett "mini-break"). Men de vanligaste platserna var i skolan, hemma hos Gustav, caféet (där han fika med Eva) och hemma hos Elin.

2. Jag känner inte ett direkt meddelande från denna boken, men det känns lite som om hon försöker meddela att; nästa dag är aldrig som den förra. Men det är lite svårt att tro det eftersom det som hände i boken kändes och var lite overkligt. Jag tror att författaren ville försöka skriva om en gymnasie killes liv, men att den skulle vara spännande genom att där skulle vara en massa drama, men hon misslyckades.

3. Gustavs vardagsliv var för det mesta likt min egen. Något av dramat som hände var något likt det jag har gått igenom, så det var vissa saker av det som hände som jag kunde relatera till.

4. Jag tycker att första intrycket av en bok är väldigt viktigt, och jag gillade omslaget mycket, tills jag började läsa boken! Så som jag uppfattade det så skulle den "Lilla chocken" vara stor, så man blev spänd över att läsa den, och utseendet fick en till att tro att den var jätte romantisk! Men det var tvärtom, det blev ingen chock alls från boken eller från Gustav, och det var inte så mycket kärlek som man hade trott! Så jag tycker att antingen innehållet eller utsidan borde har anpassats till vartandra!

5. I slutet skulle det nog föreställa en "Happily ever after"-typ av slut. Men jag tycker att hon skulle ha skrivit lite mer om hur det sedan hade gått för Elin och Gustav, om Gustav (eller Jack) träffade Eva igen, med andra ord, lite mer om vad som hände i framtiden för Gustav. Själv hade jag skrivit mer om vad som hände sedan, men också så att man ändå själv kunde tolka lite av det som skulle hända, och det skulle inte vara för tydlig med var som skulle hända.

söndag 28 mars 2010

Svaren på frågorna till sista samtalet

1. Berättelsen utspelar sig till största delen i Umeå, men också lite i Stockholm (dit Gustav flyr efter att ha sett Jack och Eva tillsammans). När jag läste boken tänkte jag nästan inte alls på miljöerna. Visst skapar man en bild i huvudet av hur platserna ser ut, men i den här boken är det inte tack vare beskrivningarna, då författaren inte direkt har lagt ner någon större möda på målande miljöbeskrivningar (eller karaktärsbeskrivningar för den delen). Tvärtom kan jag inte komma ihåg en enda beskrivning av berättelsens miljöer. Så nej, bokens miljö var inget spännande.

2. Jag tror inte författaren ville framföra något speciellt budskap med boken. Det skulle i så fall möjligtvis vara att allting löser sig om man bara försöker, men det känns lite långsökt, så jag tror helt enkelt hon ville skildra ett svenskt tonårsliv.

3. Mycket i boken är ju vardagshändelser, saker man gör varje dag. Men de ovanligare, mer svårförglömliga händelserna i boken har jag nog aldrig varit med om. Min mamma har inte dött i cancer, jag har aldrig varit kär i min lärare, och jag har aldrig rymt hemifrån.

4. Jag tycker inte "En liten chock" är en passande titel, chocken uteblev liksom. Att han stack till Stockholm bara sådär var väl en liten chock, men titeln gör nästan att man förväntar sig något världsomvälvande. I och för sig står det ju "En liten chock", men det hade omvänd effekt för mig här, så jag förväntade mig en enorm vändpunkt eller ett revolutionerande avslöjande. Omslaget tycker jag inte heller känns helt rätt till boken. Det inger en för romantisk känsla.

5. Alltså, den här boken var inte tillräckligt intressant för att få mig att tänka på sådant. Men att döma av sista kapitlet så lever alla lyckliga i alla sina dagar (nej, kanske inte). Mitt sista kapitel skulle i varje fall sluta på ett betydligt mer chockartat sätt, för att rättfärdiga titeln. Om inte skulle jag åtminstone ändra titeln. Och om jag skrev sista kapitlet skulle det också vara fullt av beskrivningar, för att kontrastera mot resten av boken och visa hur författaren failade på det området.

tisdag 23 mars 2010

boksamtal 2

1. Jag tycker att det är Gustav som berättar historien eftersom att författaren knappt visar vem hon tycker om eller inte bland dem olika karaktärerna. Gustav visar tydligt i boken där han beskriver hur personerna är och om han gillar dem eller inte.

2. Jag tycker att eva är mest intressant för att det verkar som om att hon har två olika sidor. Ena stunden är hon snäll mot gustav och i andra kan hon ignorera honom helt. Som när han kommer försent då ignorerar hon honom.

3. Jack vill vara en bra pappa men han är ute och dricker väldigt mycket, kommer hem sent på kvällarna eller morgarna och ibland kommer han hem med tjejer. Han stöttar gustav och vill hjälpa honom men då måste han ändra på sin livstil för just nu är han ingen bra förebild.

4. Ja det påverkar hur hon skriver för att hon kanske har gått igenom samma sak när hon gick på gymnasiet eller så vet hon hur gymnasie elever tycker och tänker.

Boksamtal 2

1. jag tror de författaren och gustav som berättar historien. när gustav berättar märker man vad han tycker eller inte tycker om prsonen. Men när de författaren så märker man inte.


2. jag tyckte Eva va den mest intressanta personen i boken för hon hade tussen olika perspektiv om en person för den ena stunden kan hon vara en ängel men för den andra är hon kanske hat full.


3. Han är inte en helt bra pappa men han försöker vara de men det går inte så bra för att han tänkker för mycket på sig själv. Han är också ganska ofta sent på kvällarna och super. däremot brukar han komma hem med olika kvinnor som han har stöt på tex baren.

4. ja de klart att de kan påverka, allt kan påverka en. menhon har en ganska bra blick hur de är på gymnasiet eftersom hon har också gått i gymnsiet så hon vet hur de tycker och tänker.

Boksamtal 3


Inför tredje och sista boksamtalet tisdagen den 6 april kl. 8.10 – 9.00 ska alla ha läst sidorna 174 -272. Har Du inte läst ALLA sidor får Du inte delta på boksamtalet. Senast torsdagen den 1 april kl. 8.00 ska alla ha svarat på de fem frågorna nedan. Detta är visserligen på ditt lov, men du kommer ha gott om tid innan lovet att svara på frågorna. Har Du inte gjort det får du inte vara med på boksamtalet. Rubrikerna för dina fem inlägg ska vara frågan och kom ihåg att lägga dit ”etiketten” i form av ditt namn.


1. Var utspelar sig berättelsen? Tänkte du överhuvudtaget på platsen medan du läste? Var bokens miljö spännande eller intressant i sig?

2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?

3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?

4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?

5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?



På boksamtalet ska du vara beredd på att läsa upp dina bloggsvar. Du ska även ha valt ut en episod, som du tycker är extra intressant. Du ska vara beredd att ge smakprov ur texten.

Boksamtal 1

boksamtal 1
1. gustavs intressen är att läsa böcker och att skriva. Gustavs förväntningar när han började gymnasiet var att hitta en flickvän, Nya kompisar och en ny personlighet

2. eva verkade mer som en vän än en lärare. Sättet hon pratade med hon på, pratar inte en lärare med sin elev. eva och gusav hade svårt att prata med varandra så det var nervöst första gången dem möttes.

3.han började bry sig om att komma i tid på hennes lektioner, han började snygga till sig, fixa sitt hår och ta på sig lite finare kläder.

4. Gustav var väldigt nervös när han var på mötet eftersom han inte fick fram ett enda ord. jag tror att gustav såg det som en kul sak eftersom han ändå skulle ta studenten några månader senare.

boksamtal 1

boksamtal 1
1. Hans intresse är att skriva och läsa, hans förväntningar är hitta en flickvän, nya kompisar och ny personlighet.
2. De pratade mer som vänner än en "lärare" till sin elev. hon var också ganska upprörd när han talade med gustav.
3. han börja bli utsende fixerad efter att han har lärt känna Eva. Han börjar visa sig smart framför henne. han var imot att komma försent till hennes lektioner.
4.gustav var ganska nervös i början men han tänkte som att de var en lek som man inte förlora något på men han pratade inte så eller inte alls nästan så han blev sänkt.

måndag 22 mars 2010

Svaren inför andra boksamtalet

Vem är det som berättar historien? Vad tycker berättaren om personerna som hon/han berättar om? Tycker berättaren om det som händer och det personerna gör eller inte? Vad tycker du?
Jag tror att det är Gustav och författaren som berättar historian. Ibland ser man en översikt över hela berättelsen och ibland ser man det från Gustavs perspektiv. Ibland kan man se det hur Gustav tycker till om alla och ibland är boken mer ”neutral” där författaren bara berättar själva historian men ingenting speciellt händer. Men om det handlar om känslor eller något liknande så brukar man oftast se det från Gustavs håll, hur han tycker, tänker och känner inför just det speciella sammanhanget.

Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
Jag blev mest intresserad utav Elin. Hon verkar mystisk på ett sätt och jag hade gärna velat veta mer vad hon tänker och vad hon känner. Man märker tydligt att hon inte har samma känslor för Johan och att det är någonting hon vill göra för att ändra sitt liv. Men vad man inte riktigt utan man måste mer utgå efter egna slutsatser. Hade velat veta mer vad hon tänkte och vad hon kände. Hade varit kul om man kunde fått följa henne mer.

Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
Han verkar vara väldigt osäker i sig själv. Han vet inte riktigt hur han ska bete sig och göra för att det ska gå bra för honom och Gustav. Innerst inne vill han att det ska bli så bra som möjligt men han får aldrig riktigt chansen att visa det för att Gustav stänger av helt när han försöker komma ”nära”. Jag tror det har mycket att göra med att Jack inte var där under Gustavs uppväxt därav hans osäkra beteende. Han vill ta vara på tiden de har tillsammans nu och vågar inte göra fel, han vill inte såra Gustav med meningen och det gör de svårt för Jack.

Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
Självklart gör det de. Jag tror att författaren kan relatera sig till mycket av det som hon ser i sitt verkliga liv som lärare och det som utspelar sig i boken. Att hon ser mer än vad man tror och egna upplevelser, hon kanske själv var ung. Det finns ju alltid en speciell baktanke till varför man skriver just den boken man skriver.